In de pers

Overzichtsexpositie kunst- en crearoute Overzichtsexpositie kunst- en crearoute

Lees hele artikel »

Bron: Purmerend op Zondag, 29 mei 2011


Tien jaar groei in Kunst naast Raad Tien jaar groei in Kunst naast Raad

Lees hele artikel »

Bron: Noordhollands Dagblad, 20 mei 2011


Kunst- en crearoute Kunst- en crearoute

Lees hele artikel »

Bron: Purmerend op Zondag, 15 mei 2011


Kunst- en crearoute groeit in tien jaar uit tot evenement van formaat Kunst- en crearoute groeit in tien jaar uit tot evenement van formaat

Lees hele artikel »

Bron: Noordhollands Dagblad, 12 mei 2011


Peperstraat op de kaart Peperstraat op de kaart

Lees hele artikel »

Bron: onbekend, 5 mei 2011


Wedstrijd straatkrijten Wedstrijd straatkrijten

Lees hele artikel »

Bron: Purmerends Nieuwsblad, 5 mei 2011


Geen kunst , maar leefstijl Geen kunst , maar leefstijl
Mei 2006 interview met marijke schneider

Kees kasbergen over zichzelf :

Na een scheiding op late leeftijd verandert zijn leven, in dat waarvan hijzelf zou zeggen: degene die ik altijd moest zijn. Er volgt een periode van tien jaar schilderen, waarbij emotie een grote rol in zijn werk en dagelijkse leven speelt. Het is zelfs de essentie van zijn leven en zijn grootste drijfveer.

Kees: “ kunnen zijn wie en wat en hoe ik wil zijn, niet geremd, wel gestimuleerd en gewaardeerd.”

Door een uiterst gelukkig toeval raakt kees aan de praat met een docent uit de kunst hoek. Hetgeen resulteert in jarenlang les, schildersvakanties in Griekenland, Nederland, zelfs Rusland. Dan naar de Amsterdamse Vrije Kunstacademie.

Een diploma “autonoom beeldend kunstenaar “ wordt gehaald. Gestimuleerd om naar buiten te treden is daar het eerste kicken met een expositie in Wormerveer en met succes. Het is een start om publiekelijk te blijven.

De kunst- en crearoute ziet het levenslicht. Een benaming voor de Purmerendse open atelierroute. Kees blijft exposeren, op scholen les geven en doet aan allerlei projecten mee, als het maar met kunst te maken heeft. Dit alles met de intentie creativiteit en inventiviteit te bevorderen in de samenleving.

Zijn werk; Voorlopig het platte vlak. Expressief kleurgebruik, met een nog redelijke herkenbaarheid van het onderwerp. Als bijzonder noemt kees zijn portretten. Eigenzinnig, in feite maskers die afgesmeten moeten worden.

Zijn stelregel luidt dan ook;

‘maskers af
en open vizier’
dan krijgen we
een betere samenleving.

Bron: Marijke Schneider, mei 2006


‘Expressie’ bij GaleriAle

Vanaf aanstaande zondag 5 juni exposeert GaleriAle aan de Raadhuisstraat 17 te Oosthuizen een nieuwe expositie: ‘Expressie’.
‘Expressie’ is, zoals de naam al doet vermoeden, een expressieve en krachtige expositie met stenen beelden en keramieken van Jan Coelewij en acryl- en gouache schilderijen van Kees Kasbergen. Jan Coelewij geeft als beeldhouwer vorm aan materie, maakt sculpturen in vele bijzondere steensoorten, keramiek en bronzen van een verrassende kwaliteit. Hij is een gepassioneerd vakman die figuratief en non-figuratief werkt zonder plan of schema’s: direct uit de ziel in de materie gevangen. Vrijheid is zijn thema en schoonheid zijn doel. In zijn atelier aan de Noordzeekust (Scheveningen), met de eeuwig ruisende branding als decor, werkt hij met vuist, beitel en slijper aan oeroude gesteenten en zet hij als het ware de tijd naar zijn hand. Marmer, Albast, Onyx, harde of zachte steen; het is hem even dierbaar. Het creatieve aspect in combinatie met de eigenschappen van de materie fascineert hem opnieuw uit. Een constante interactie met het materiaal en haar mogelijkheden vindt plaats. Weerbarstig maar ook indrukwekkend in haar schoonheid en vorm.

De schilderijen van Kees Kasbergen hebben vaak een landschap als onderwerp, mar hij heeft ook affiniteit met onder andere eigenzinnige portretten. Ook kan een detail een aanleiding geven tot een meer abstract werk, waarbij vooral het kleurgebruik en de compositie de emotie moeten oproepen. Het schilderij een deel laten zijn van zijn eigen beleving van het onderwerp als ware het een brug slaan tussen het ‘werkstuk’ en zichzelf, vraagt inzicht te hebben in het onderwerp, oftewel: een interactie tussen Kees en het werk, waarbij hij binnen zijn eigen manier van werken het toets- en kleurgebruik wil intensiveren. De schilderijen van Kees Kasbergen en de beelden van Jan Coelewij vormen ‘Expressie’, met GaleriAle als licht en ruim decor.

‘Expressie’ wordt zondag 5 juni van 15.30 – 17.00 uur feestelijke geopend en is tot en met zondag 17 juli te bezichtigen bij GaleriAle aan de Raadhuisstraat 17 te Oosthuizen. Een ieer is uiteraard van harte welkom bij de feestelijke opening!
In verband met het voorbereiden van de nieuwe expositie ‘Expressie’ is GaleriAle zaterdag 4 juni gesloten. Reguliere openingstijden van GaleriAle zijn: zaterdag en zondag van 10.00 – 17.00 uur en op afspraak (0299 – 40 25 24) Kijk ook eens op www.galeriale.freeler.nl.

Bron: Zondag, weekblad voor West-Friesland, 5 juni 2005


  Weidevenne inspireert schilder Kasbergen

Zelfs met een beetje dichterlijke overdrijving is 'pittoresk' nou niet het eerste wat je te binnen schiet als je aan de Weidevenne denkt. Laat staan 'schilderachtig'. Toch inspireerde de wijk kunstenaar Kees Kasbergen al tot drie schilderijen, die dan ook de naam Weidevenne I, II en III meekregen. "En misschien schilder ik er ooit nog wel eentje."

Toegegeven, als Kasbergen een échte landschapsschilder was geweest, dan had hij zijn schildersezel waarschijnlijk wel in Graft-De Rijp, Edam of Broek in Waterland geparkeerd. Maar Kasbergen, zelf woonachtig aan de Sumatra, schildert niet of zelden naar de werkelijkheid, maar meer vanuit zijn gevoel en meestal abstract.
Ook de Weidevenne-schilderijen, die nog tot 27 januari geëxposeerd worden in De Doortocht in Purmerend, vallen in die categorie. Als je niet weet wat het precies voorstelt, dan kun je raden tot je een ons weegt. Maar met een beetje tekst en uitleg van de artiest valt het kwartje toch al vrij snel. "In Weidevenne I is het net alsof de koe links uit het beeld loopt, je ziet nog net de staart, terwijl je aan de rechterkant al de huizen ziet opdoemen. Ook Weidevenne II gaat over de oprukkende huizen, die vanuit liggende positie langzaam lijken te gaan staan. En Weidevenne III is het meest op Waterland gericht zoals het vroeger was, met veel gras en water, maar hier (wijst naar een donker, rechthoekig vlak) lijkt het er toch op alsof er al een eerste paal geslagen is."
Uit de werken spreekt dus een zekere teleurstelling over het verlies van het fraaie groene landschap op de plek waar nu Weidevenne uit de grond gestampt wordt. "Dat klopt, dat vind ik ook hartstikke jammer. Maar ook weer goed, want ik woon hier werkelijk heerlijk." Hij sluit dan ook niet uit dat de wijk hem ooit nog eens inspireert tot een Weidevenne IV of zelfs V. "Maar momenteel ben ik met iets heel anders bezig. Ik schilder nu naakten. Bij voorkeur onder de douche en eerder de achterkant dan de voorkant. Dat vind ik op de een of andere manier toch spannender. Ook de kleuren zijn feller dan in de Weidevenne-serie, met veel geel, groen, blauw en turkoois." Nu valt het kleurgebruik trouwens op in vrijwel al zijn werken. Kasbergen, die pas in 1994 het penseel oppakte - 'daarvoor wilde ik wel, maar durfde ik niet' - kan er eigenlijk niets aan doen. "Toen ik tien jaar geleden begon, schilderde ik de bomen al rood. Ze mogen ook best groen zijn, maar meestal worden ze dat niet." En ook toen hij vorig jaar afstudeerde aan de Amsterdamse Vrije Kunst Academie - waarvoor hij ook de Weidevenne-serie inleverde - werd zijn kleurgebruik "bijzonder en gedurfd" genoemd.

Amateur
Toch is Kasbergen nog steeds amateur, iets waar hij in de toekomst nog verandering in hoopt te brengen. "Ik probeer zoveel mogelijk te exposeren, maar dat is nog best lastig. Het moet ten eerste klikken tussen de galeriehouder en mij, hij of zij moet het werk mooi vinden en dan moet het ook nog in de juiste prijsklasse zitten. En dan nog kan het misgaan. Laatst nog leek een expositie helemaal rond, gingen de galeriehouders uit elkaar en werd de galerie opgedoekt."
PAUL Gutter

Bron: Noordhollands Dagblad. In de wekelijkse rubriek: Wij in Weidevenne (Weidevenne, wijk in ontwikkeling. Iedere week worden er wel ergens in de Purmerendse wijk woningen opgeleverd. Komen er nieuwe bewoners bij. In de serie 'Wij in Weidevenne' laat Dagblad Waterland zien wat er leeft in de wijk.)


  Over kunst van Kees Kasbergen

Wij als kunstcommissie voelden ons geroepen om met u een blik te werpen op de beleving van Kees Kasbergen. Er waren mensen, die mij gevraagd hebben om enige uitleg te geven omtrent het werk van Kees.

Een schilderij is een plat vlak bedekt met kleuren, die in een zekere orde zijn samengevoegd. Dit platte vlak is vaak of gewoonlijk rechthoekig, in zeldzame gevallen rond, ruitvormig en het is omgeven door een lijst, die de eigen wereld van het schilderij afzondert van de omgeving. Deze wereld van het schilderij is een wereld die soms op de zichtbare wereld lijkt, en soms ook niet, maar er nooit een kopie van is.
Wanneer een schilderij slechts de bedoeling zou hebben weer te geven wat men ziet, zou het op de naam "kunstwerk" geen aanspraak mogen maken. Wat de schilder waarneemt, is voor hem alleen maar het uitgangspunt, het motief. Het woord motief komt van "movere", dat beweging betekent. Het is datgene wat de schilder innerlijk in beweging heeft gebracht. Deze gemoedsbeweging, deze emotie, die in het schilderij besloten ligt, maakt het pas tot een kunstwerk. Kunst in het algemeen, is geen reproductie, maar uitdrukkingsmiddel.

Een schilder schildert om zich te bevrijden van zijn gevoelens en visies.
In de verhouding kunst - werkelijkheid kan men met allerlei overgangsvormen drie stadia onderscheiden:

  1. de schilder houdt zich aan de natuurvormen; dit is de kunst die we gewoonlijk realistisch noemen. Voorbeelden: de 17e-eeuwse Hollandse kunst, de kunst van de 19e eeuw.
  2. de schilder wijzigt de natuurvormen; hij veredelt ze of vervormt (deformeert) ze, om daardoor een sterkere expressie te bereiken. Voorbeelden: El Creco, Van Gogh, Picasso.
  3. de schilder laat natuurvormen geheel los; dit is de abstracte kunst, die in verschillende uitingen zichtbaar zijn,zoals Kandinsky, Mondriaan, Klee.
Door deze korte uitleg krijgt u een ander inzicht. Ook zal uw gevoel meer de ruimte krijgen en uw binnenste zal meer openstaan voor het werk van Kees. Kees Kasbergen, een kunstenaar met een sterk gevoel voor kleur en uitbeeldingsvermogen en tevens de compositie op de juiste plaats. Kees, wij als kunstcommissie wensen je veel kleur en fleur in het leven.

Jan Prinsen, voorzitter kunstcommissie De Doortocht

Bron: MOG bulletin, Purmerend


Kees Kasbergen in ziekenhuis! Kees Kasbergen in ziekenhuis!

PURMEREND/AMSTERDAM - Kasbergen is in 1946 in Weesp geboren, zat in Amsterdam op school, werkte daar vele jaren en woont in Purmerend. Inmiddels schildert hij een flink aantaljaren. Hij wil niet tekenen of schilderen om een stilleven of een landschap fotografisch vast te legen, maar schilderen vanuit zijn gevoel. Kasbergen schildert ook vaak op locatie waar hij het landschap veelal abstraheert. In 2000 had hij zijn eerste expositie in Wormerveer, waarna er meer volgden. In 2002 was hij initiatiefnemer van de inmiddels zeer succesvolle Kunst- & Crearoute in Purmerend.

Hij werkt hoofdzakelijk met acryl op papier, maar ooi met gouache, zijn kleurgebruik is heel bijzonder. Inmiddels heeft hij ook etsen gemaakt. In juni 2004 studeerde Kasbergen af aan de Amsterdamse Vrije Kunst Academie in Amsterdam en behaalde hij het diploma 'autonomm beeldende kunst'. Tot en met 29 september 2004 toont hij zijn schilderijen aan de Prinsengracht 760 in het Prinsengracht Ziekenhuis, dislocatie an het O.L.V.G. in Amsterdam. Bezoek ook zijn website www.keeskasbergen.nl.

Bron: Purmerend op Zondag, 25 juli 2004


Geslaagd duo! Geslaagd duo!

Purmerend - Kees Kasbergen en Larisa Sjoerds zijn vorige week vrijdag voor hun opleiding aan de Amsterdamse Vrije Kunst Academie (AVKA) geslaagd. Beiden volgden de opleiding in deeltijd. "Ik schilder al m'n hele leven, maar zocht toch naar een eigen stijl. Dat heb ik goed geleerd tijdens de opleiding, de werken worden herkenbaar", aldus Larisa. "Daarbij heb ik mezelf verbeterd in het combineren van technieken". Ook Kees heeft veel geleerd tijdens de opleiding. We kregen les van twee docenten die heel streng in hun oordeel waren. Ik heb geleerd goed naar mijn eigen werken te kijken. Ik schilder veel abstract en het is daarbij neiet altijd even gemakkelijk te bepalen wanneer het schilderij af is. Dat heb ik tijdens de studie geleerd. Daarnaast is m'n techniek sterk verbeterd." Meer weten van deze kunstenaars? Kijk op www.larisasjoerds.com of www.keeskasbergen.nl

Bron: Purmerend op Zondag, 20 juni 2004


Ondertiteling van de foto: Het geslaagde duo met een werk van Kees Kasbergen (foto: Rodi Media LV)

Kasbergen exposeert voor derde maal solo

Hij was al op jonge leeftijd geïnteresseerd in moderne kunst, maar het duurde een tijd voor hij het aandurfde zelf het penseel op te pakken. In D'Hooghe Ghast exposeert Kees Kasbergen vier nieuwe werken. Het is zijn derde solo-tentoonstelling.

Kasbergen raakte in moderne kunst geïnteresseerd door de uitgebreide kunstcollectie die zijn werkgever had. Hij begon vervolgens op bescheiden schaal kunst te verzamelen, met name grafisch werk, maar had niet het lef om zelf te schilderen. Kunstenaar Jan Paul Hofman wist hem echter over te halen lessen te gaan volgen en vorig jaar kreeg Kasbergen zijn eerste solo-expositie bij galerie 'Drie Swanen' in Wormerveer. De Purmerender schildert niet om een stilleven fotografisch vast te leggen, maar schildert vanuit zijn gevoel. Uit zijn werk, voornamelijk acryl op papier, spreekt een emotionele kracht en betrokkenheid bij de maatschappij. Reizen inspireerden hem om op locatie te schilderen. Een enkele keer is zijn werk figuratief, maar vaker abstract met een veelvuldig kleurgebruik.
Na zijn eerste tentoonstelling in Wormerveer volgde een tentoonstelling bij de ING Bank in Purmerend. Momenteel is zijn werk te zien bij d'Hooghe Ghast aan Achter de kerk in Purmerend.

Bron: Noordhollands Dagblad d.d. donderdag 8 november 2001


Mini-expositie Kees Kasbergen

PURMEREND - In D'Hooghe Ghast, Achter de Kerk, exposeert Kees Kasbergen met vier schilderijen. Na exposities in Wormerveer en de ING Bank is dit de derde expositie in korte tijd. De minitentoonstelling is te zien tot 27 december tijdens de openingstijden van D'Hooghe Ghast

Bron: Noordhollands Weekblad d.d. donderdag 8 november 2001


Kees Kasbergen: "Exposeren is een stukje van jezelf prijsgeven. Dat is best eng" Foto: Rob Bruijn

Kees Kasbergen schildert modern vanuit zijn gevoel en met fantasie

PURMEREND - Purmerender Kees Kasbergen exposeert modern schilderwerk in de ING-Bank aan de Koestraat. Het is zijn tweede solotentoonstelling in een kort tijdsbestek. Ofschoon Kasbergen zegt dat hij als schilder nog in ontwikkeling is, durft hij het toch aan om twaalf werken uit de periode 1999 - 2000 te tonen. Het gaat om gevarieerd werk in acryl op zwaar papier.

De wisselwerking tussen publiek en schilder houdt het midden tussen bescheiden gewilde aandacht en de weg naar de volgende stap. "Exposeren is een stukje van jezelf prijsgeven. Dat is best eng. Gerenommeerde kunstenaars hebben me gestimuleerd om het toch te doen. Het is ook kicken", erkent Kasbergen.

>>restant van het artikel

Bron: Noordhollands Dagblad d.d. donderdag 31 mei 2001


Kees Kasbergen exposeert

Onder bovengenoemde naam exposeert onze voorzitter bij de ING Bank, rayonkantoor Purmerend, Koestraat 15. Kees Kasbergen schildert inmiddels een aantal jaren en laat hoofdzakelijk werk zien van acryl op papier, maar hij heeft ook een enkele aquarel gemaakt. Soms werkt hij met gemengde techniek. Een enkele keer is zijn werk figuratief, veelal echter meer abstract. Zijn kleurgebruik is uniek.
Uit zijn werk spreekt een enorme emotionele kracht als ook betrokkenheid bij diverse maatschappelijke situaties. Diverse reizen inspireerden hem ook op locatie te schilderen.
Zijn eerste solo-expositie had hij eerder in Wormerveer. Hij verkocht werk aan particulieren in Amsterdam en Purmerend en kreeg zijn eerste opdracht van eenparticulier uit Leiden.

De expositie is in de periode van 20 maart t/m 15 juni te bekijken op maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur. Je bent van harte welkom!

Bron: 'Hobilestra' Jaargang 6, Nummer 1, maart 2001


Kees Kasbergen exposeert in Galerie Drie Swaenen

WORMERVEER/PURMEREND - In Galerie Drie Swaenen, atelier Truusje Mul, Noordeinde 3 in Wormerveer exposeert van 22 oktober tot en met 18 november Purmerender Kees Kasbergen zijn werk. Hij schildert hoofdzakelijk met acryl op papier maar heeft ook enkele aquarellen gemaakt. Uit zijn werkt spreekt een emotionele kracht maar ook betrokkenheid bij diverse maatschappelijke situaties.
De galerie is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 to 17.00 uur en is telefonisch te bereiken via nummer 075 - 6400489.

Bron: Noordhollands Weekblad d.d. donderdag 19 oktober 2000